Az esővel, hóval riogatós előrejelzések tudatába a mai napot (harmadik hosszúhétvégés) szigorúan kertészkedéssel, metszegetésel, kutyával-gyerekkel sütkérezéssel
töltöttük. Igazán nem esett nehezünkre: ki voltunk már éhezve a jóleső fizikai
munkára, jó levegőre, kacajokkal teli minőségi együttlétre. Nagyon jó érzés
újra a földdel, a föld közelségében tevékenykedni, megkönnyíteni a növények újraébredését,
növekedését, teret engedni az új életnek, hajtásoknak. Semmi nem tud úgy
feltölteni, mint hogy eggyé válik az ember a teremtett világgal, és annak
törvényszerűségei szerint végzi a dolgát. Ez végtelen nyugalmat, stabilitást, egészségtől
kicsattanó piros orcákat, na és esetenként farkaséhséget is tud generálni.
Kertünk ízei híján – éppen hogy földbe került a fokhagyma,
sonkahagyma, vöröshagyma – nem kell elkeserednünk: hanem érdemes szemünket az
erdők, mezők kínálatára vetni, s élni az első tavaszi hajtások adta vitamindús
frissességgel. Nekem személy szerint
szívügyem a medvehagyma marketing: úton-útfélen terjesztem sokoldalú felhasználási
módjait, hatásait. Idén – a korábbi évekhez képest kimondottan hamar - már
március 3. -án kezembe kaphattam a Mecsek lábaitól érkező első csokromat a
piacon. Fokhagyma-fan lévén, bírom és hiszek is szuper-turbó erejében, így ez a
fokhagyma és snidling keverékű ízvilág is igencsak közel áll hozzám, de ezzel
közel nem vagyok egyedül ám.
Tavaszi piacokon is tombol a medvehagyma szezon |
Népi megfigyelések szerint a barlangjukból kilépő medvék
téli álmuk után ezt a növényt rágcsálgatják nagy mennyiségben, hogy a testüket
megtisztítsák, anyagcseréjüket újra beindítsák. Ha a medvéknek jó, akkor
mi is egész bátran csemegézhetjük, turbósíthatjuk szervezetünket. Lehet belőle jó krémlevest készíteni -
nálam évekig volt ez a sláger - ízesíthetünk vele bármilyen főételt,
készíthetünk vele fűszervajat, pestót, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba,
szószokba, salátákba. Ezerarcú csodanövény, ami még egészséges is. Természetes
immunerősítő, melynek számtalan jótékony hatása van – és ez itt a reklám helye:
- kiváló vértisztító
- méregtelenítő
- étvágygerjesztő
- baktériumölő
- koleszterin- és vérnyomáscsökkentő
- elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat
- magas C-vitamin tartalma miatt javítja a közérzetet
- támogatja az immunrendszer működését
- a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják
- az ízületekre is jó hatású
- nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák
- „ólommentesítő" hatása miatt
No és ha nem leves, akkor ezúttal istenien kenhető
fűszervaj, pogácsa és házi gomolya elkészítése mellett döntöttem.
1 perces isteni fűszervaj receptem
Végy 100 g márkázott teavajat, locsold meg egy kiskanálnyi olívaolajjal és szórd bele 8 szál medvehagyma felaprított levelét. Kend medvehagymás bucira, pogácsára és váljék egészségedre!
Saját sajt - sem nagy ördöngősség
Alapja a jó házi tej, ehhez már csak a minden háztartásban felelhető ecet v. citromsav és só kell, na és persze a fantáziád, amivel megspékeled - itten adott volt a medvehagyma - így szép zöld és fokhagymás ízű lett, nade elkészítése majd egy külön poszt anyaga lesz.
Leves helyett pedig lett főzelék, mégpedig csalánból
Foglalkoztatott már egy ideje az ötlet, de a végső löketet a zengőkerti gyógynövényes előadás adta. Azon tavasszal gyűjthető gyógynövényekhez tartozik, amit kellő biztonsággal felismerek, ráadásul Mezőkövesd után fekvő Egerlövőn háborítatlan, biztos, tiszta lelőhelyről be is szerezhetek.
Csalán gyűjtés segítséggel |
A csalán: nagy tisztító, felsorolni is sok gyógyhatásait:
- az egyik legjobb vértisztító
- vérképző és vízhajtó
- vastartalma miatt javítja az étvágyat
- tisztítja a húgyutakat
- csökkenti a vér húgysavszintjét
- máj- és epebántalmakra is ajánlják
- reumatikus megbetegedések kezelésére
Tavasszal és ősszel szoktak 6 hetes vértisztító csalántea kúrát végezni reggelente napi egy csészével. Kitartó én még ennyire sose voltam, ám spontán, alkalomszerűen szoktam iszogatni a saját magunk gyűjtött és szárított csalánleveiből.
Az előadáson viszont felhívták a figyelmünket, hogy már bizony 10 cm-esek a friss csalánhajtások így a szárított levelek helyett élhetnénk a magas hatóanyag tartalmú friss levelekkel is. Nekem se kellett több: gyökerekre gondosan ügyelve néhány marok levelet szedve tértem haza, ahol a spenót elkészítési módjához hasonlatosan főzeléket főztem belőle, persze az elmaradhatatlan friss gyógynövény tea mellett.
CSALÁNFŐZELÉK, ahogy én készítettem:
- A frissen szedett zsenge csalánhoz itt már kesztyűt húztam és forró vízben jól átmostam, szárakról nagyjából letépkedtem a leveleket, aztán felaprítottam, feldaraboltam azokat.
- Felhevített vajra dobtam a leveleket és így pároltam összefonnyadásig, víz és liszt hozzáadása helyett, végül úgy döntöttem, hogy csupán főzőtejszínt adok hozzá és azzal főzöm össze.
- Nagyon kíváncsi voltam az alap ízére, így nem akartam hígítani különösképpen. Bár imádok fűszerezni: itt visszafogtam magam és egy kis himalaya sót őröltem csupán bele és a deszkán hevert medvehagyma levélkéből néhány gerezdet.
- Az egész procedúra max 5-10 perc volt és már kóstolhattam is az ismeretlen ízeket.
A végeredmény egy rendkívül kellemes íz, nem igazán tudnám máshoz hasonlítani. A spenótot is szeretem, de ez fényévekkel veri, sokkal-sokkal jobban ízlik, tényleg mennyei. :) Az Ember is kapott egy kanállal, Ő sem ellenkezett különösképpen, kimondottan tetszett neki is. És ami legfontosabb: nem csípte a nyelvünket sem. Én meg büszke vagyok, hogy volt bátorságom a fazékba dobni, mert így egy új (vadontermő) világ került közelebb hozzám. :))
Ha kedvet kaptál volna ezekhez a tavaszi tunning ízekhez, bátorítalak, hogy lépj fel a guglira és olvass még több receptet, van kínálat bőven, hajrá, hajrá!
+1 ráadás - desszert gyanánt - ha az erdei séta során némi ibolya is került a kosárkádba. :))
Kóstolgassuk, amit az erdő, mező, rét kínál - csodáljuk és tiszteljük, és fogyasszuk egészségünkért!
Szeretettel:
HerbAnett
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!