2016. május 13.

BODZA-ÍZ: ami egész éven végigkísér

Bodza ízek életünkben 

       Ilyentájt ha szimatot fog az orrom, és a levegőben feldereng az édes illatsugár, azon kapom magam, hogy a szemem is az egyre nyiladozó, fehérlő tányérokat kutatja minduntalan. Nevezhetjük függőségnek, vállalom :) 

     Erős kötődésem nem csupán finom virágának szól, az általa képviselt életérzésnek is. Jó újraélni a gyermekkor mámoros pillanatait, amikor falkába verődve andalogtunk be az erdőbe, és az útszélén bokorról-bokorra haladva töltögettük kis kosarunkat. Varázsa volt az együttlétnek, a természetben gyűjtögetésnek, és édes mámora a kezünkre szálló sárga virágpornak. Ezek az élmények, a nosztalgia hajt ki évről-évre, de a kosár már átkerült azóta gyerekeim kezébe. 

Most mutatok 6+1 egyszerű és hasznos bodza felhasználási módot

      1. Tavaly is nagycsaládos rituálé volt az erdőszélen: akkor az akáccal együtt került begyűjtésre. Egy nagy adag rögtön ment a padlásra szárításra, lepedőre kiterítve. Még pocakos kismamaságom során történt, hogy csúnyán legyengült az immunrendszerem és visszatérő náthával, megfázással kellett szembenéznem.Tiltó listán volt minden gyógykészítmény, így maradtam a természetpatikájának neocitránjánál, vagyis a bodzateánál és a szuper vírusölő fokhagymánál. Jó szolgálatot tett aztán a szoptatás alatti influenza szezonban is. Azóta szokássá vált, ha ilyesmi tünetek felütik a fejüket, csak a jól bevált bodza virágért nyúlok


          Csak ajánlani tudom: ha magadnak szeded semmibe nem kerül, nem hagysz súlyos pénzösszegeket a gyógyszertárban. Ugyanis tényleg úgy működik mint, a neocitrán: esti lefekvés előtt melegen elkortyolva izzasztó hatást gyakorol a szervezetre. És az ízéről még nem is beszéltem. 

        A gyógyteák közül szerintem ez a legfinomabb, igazi élvezeti tea. Szárított virága - ahogy a forró vízben kioldódik - a szörpök aromájával vetekszik. Egyszer mindenképp teszteljétek le, megéri. :)

Teaként isszuk egész télen

           2. A friss ernyő virágok rendszerint egyenesen landolnak a limonádés kancsóban. A klasszik citromos, vizes üvegbe áztatva egy félóra után már szépen kioldódnak az aromák - mézzel, édesítőszerrel, menta, citromfű levelekkel ízesíthetőek még tovább. 

Limonádénkat ízesíti májusban 

   3. S ha már olyan jófej volt a csapat, hogy hegyen-völgyön át segédkezett - ez az édes palacsinta tészta a minimum, amit megérdemelnek. :) 

Ez az arány nekem nagyon bevált:
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás 
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 csipet só




A közepesen híg palacsinta tésztába merítjük egyenként a virágokat, és forró olajban aranybarnára sütjük. 


Egyszerű, gyors, és garantált a siker. 



Még a rosszevő gyerekek is egymás ellen nyakalják. :)




4. Ha még fokoznánk az élvezeteket, egy újabb kétperces mutatvány a bodzás eperturmix. Tej, eper, méz, citromlé közé morzsolgassuk le az ernyőről a kis virágokat, és így turmixoljuk össze, üdítően zamatos lesz! 


5. Hogy teljes legyen a bodzás körkép: mi is készítünk szörpöt, idén azt vettem a fejembe: hogy mivel nyiladoznak már a levenduláim is, így kísérleti jelleggel összeházasítom őket, aztán ha beválik, megosztom Veletek itt is. :) 



6. Az elmúlt két évben, nagyjából 50 féle lekvárkülönlegesség főtt ki a fazekamba, de ez az eper+bodza találkozás az egyik legpopulárisabbak közé került, igazi prémium lekvár íz. 

Felbecsülhetetlen érzés, amikor a legnagyobb télben pattintasz üveget, és akkor is ropog a fogaid közt a május zamata...:)))


+1 ráadás : Bodza kutyánk, aki hűséges társként, játszópajtásként szintén egész éven végigkísér :))





Bátorítok Mindenkit, hogy szüreteljétek a bokrokat és kényeztessétek ízlelőbimbóitokat!  :)

Balázs Árpád - Bodzavirág


Váljék egészségetekre! 

Szeretettel: HerbAnett 


Ha tetszett a bejegyzés, látogass el és csatlakozz Kertünk Ízei Facebook Oldalunkhoz is! 


1 megjegyzés:

Szólj hozzá!