Bodza ízek életünkben
Ilyentájt ha szimatot fog az orrom, és a levegőben feldereng az édes illatsugár, azon kapom magam, hogy a szemem is az egyre nyiladozó, fehérlő tányérokat kutatja minduntalan. Nevezhetjük függőségnek, vállalom :)
Erős kötődésem nem csupán finom virágának szól, az általa képviselt életérzésnek is. Jó újraélni a gyermekkor mámoros pillanatait, amikor falkába verődve andalogtunk be az erdőbe, és az útszélén bokorról-bokorra haladva töltögettük kis kosarunkat. Varázsa volt az együttlétnek, a természetben gyűjtögetésnek, és édes mámora a kezünkre szálló sárga virágpornak. Ezek az élmények, a nosztalgia hajt ki évről-évre, de a kosár már átkerült azóta gyerekeim kezébe.
Most mutatok 6+1 egyszerű és hasznos bodza felhasználási módot
1. Tavaly is nagycsaládos rituálé volt az erdőszélen: akkor az akáccal együtt került begyűjtésre. Egy nagy adag rögtön ment a padlásra szárításra, lepedőre kiterítve. Még pocakos kismamaságom során történt, hogy csúnyán legyengült az immunrendszerem és visszatérő náthával, megfázással kellett szembenéznem.Tiltó listán volt minden gyógykészítmény, így maradtam a természetpatikájának neocitránjánál, vagyis a bodzateánál és a szuper vírusölő fokhagymánál. Jó szolgálatot tett aztán a szoptatás alatti influenza szezonban is. Azóta szokássá vált, ha ilyesmi tünetek felütik a fejüket, csak a jól bevált bodza virágért nyúlok.
Csak ajánlani tudom: ha magadnak szeded semmibe nem kerül, nem hagysz súlyos pénzösszegeket a gyógyszertárban. Ugyanis tényleg úgy működik mint, a neocitrán: esti lefekvés előtt melegen elkortyolva izzasztó hatást gyakorol a szervezetre. És az ízéről még nem is beszéltem.
A gyógyteák közül szerintem ez a legfinomabb, igazi élvezeti tea. Szárított virága - ahogy a forró vízben kioldódik - a szörpök aromájával vetekszik. Egyszer mindenképp teszteljétek le, megéri. :)
Teaként isszuk egész télen |
2. A friss ernyő virágok rendszerint egyenesen landolnak a limonádés kancsóban. A klasszik citromos, vizes üvegbe áztatva egy félóra után már szépen kioldódnak az aromák - mézzel, édesítőszerrel, menta, citromfű levelekkel ízesíthetőek még tovább.
Limonádénkat ízesíti májusban |
3. S ha már olyan jófej volt a csapat, hogy hegyen-völgyön át segédkezett - ez az édes palacsinta tészta a minimum, amit megérdemelnek. :)
Ez az arány nekem nagyon bevált:
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 1 csipet só
A közepesen híg palacsinta tésztába merítjük egyenként a virágokat, és forró olajban aranybarnára sütjük.
Egyszerű, gyors, és garantált a siker.
4. Ha még fokoznánk az élvezeteket, egy újabb kétperces mutatvány a bodzás eperturmix. Tej, eper, méz, citromlé közé morzsolgassuk le az ernyőről a kis virágokat, és így turmixoljuk össze, üdítően zamatos lesz!
5. Hogy teljes legyen a bodzás körkép: mi is készítünk szörpöt, idén azt vettem a fejembe: hogy mivel nyiladoznak már a levenduláim is, így kísérleti jelleggel összeházasítom őket, aztán ha beválik, megosztom Veletek itt is. :)
6. Az elmúlt két évben, nagyjából 50 féle lekvárkülönlegesség főtt ki a fazekamba, de ez az eper+bodza találkozás az egyik legpopulárisabbak közé került, igazi prémium lekvár íz.
Felbecsülhetetlen érzés, amikor a legnagyobb télben pattintasz üveget, és akkor is ropog a fogaid közt a május zamata...:)))
+1 ráadás : Bodza kutyánk, aki hűséges társként, játszópajtásként szintén egész éven végigkísér :))
Bátorítok Mindenkit, hogy szüreteljétek a bokrokat és kényeztessétek ízlelőbimbóitokat! :)
Balázs Árpád - Bodzavirág
Váljék egészségetekre!
Szeretettel: HerbAnett
Ha tetszett a bejegyzés, látogass el és csatlakozz Kertünk Ízei Facebook Oldalunkhoz is!
Szuper jó írás, öröm volt olvasni!!!!
VálaszTörlés