2016. május 26.

Egyperces füves szösszenet


"Amikor az élet él, és élni akar."

Ez a májusi kert a csodák földje. 




Rohamléptekkel szökken szárba, éled, érik, bokrosodik, színesedik minden-minden körülöttünk. Egy apró lépés és máris ezernyi meglepetés ér. Nap-napot követve pedig csak bővül a paletta.

Fantasztikus a természet ereje, a kerted pedig jó terep lehet ennek testközeli végigkísérésére. Mióta kertészkedem, gyakorta visszhangzik bennem ez a felismerés: az élet él, és élni akar. Ezt a tételt fújta ma is: a virágzó mezei kakukkfüvem. 



Tavaly júniusban jártam a bükkszentkereszti Gyuri bácsi kertjében és az akkori túravezető nyomta kezembe az illusztráló tövet. Hálás voltam érte, hisz téli hónapjaim állandó kísérője a mezei kakukkfű (általános immunrendszer erősítő) teája, ezért gondoltam, milyen hasznos is lesz, ha a kertembe is megterem.Hazatérve gondosan elültettem, de az lett a vége, hogy elfonnyadt és kiszáradt teljesen. Kísérletnek fogtam fel: egy vadon termő faj nemesítését, ami ez alkalommal nem jött össze.




Szinte majdnem egy év elteltével mit látok, mi kandikál ki a fűszerspirálomból? Egy szál - nem több - illatos, lilás mezei kakukkfű virág, éppen olyan csodás, mint a Gyuri bácsi naptárán lévő példány. Újraéledt, főnixként támadt fel kiszáradt hamvaiból. Ez az igazi hétköznapi csoda kategória, amit a kert, a természet adhat csak meg.


2017-es frissítés: két év elteltével ilyen kis csinos bokorrá erősödött már meg. Egyenlőre frissen falatozunk belőle, ételeinket ízesíti meg. 


Legyen szívünk, szemünk nyitott ezekre a májusi kincsekre! S kívánok jó sokat Nektek is belőle. :))

Szeretettel: HerbAnett

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el és csatlakozz Kertünk Ízei Facebook Oldalunkhoz is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!