2017. június 17.

Zölddió likőr még Szentiván-éj előtt



zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, de azt mondják, legjobb június 24-e, Szentiván éj előtt. 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata. Ekkor még átszúrható rajta egy fogpiszkáló, de már megfelelő méretűek a termések. A fiatal dió még nem allergizál. Szóval mostan következett el ez az idő, így közkézre adom azt a gyógynövényes receptet, ami egy kedves barátunktól jutott hozzánk. 



ZÖLDDIÓ PÁLINKA

anyagok
mennyiségek
zöld dió*
25 db
50 db
75 db
100 db
alkohol
3 l
6 l
9 l
12 l
víz
2 l
4 l
6 l
2-3 l
cukor
1 kg
2 kg
3 kg
3 kg
gyömbér
2 dkg
4 dkg
6 dkg
2db
csalánlevél
1 dkg
2 dkg
3 dkg
4 dkg
cickafark
1 dkg
2 dkg
3 dkg
4 dkg
citromfű
1 dkg
2 dkg
3 dkg

köménymag
2 dkg
4 dkg
6 dkg
8 dkg
szegfűszeg
1 dkg
2 dkg
3 dkg
4 dkg
fahéj (egész)
1 dkg
2 dkg
3 dkg
4 dkg
fodormenta
1 dkg
2 dkg
3 dkg
4 dkg
narancshéj
2 gyüm
4 gyüm
6 gyüm
4 gyüm
ezerjófű
1 dkg
2 dkg
3 dkg

*A június vége felé gyűjtött zöld dió még legyen könnyen szúrható és vágható, de már nagyjából érje el a végső méretét. Gyűjtés után 6-8-szor átszurkáljuk, majd 2-3 napig cserélt hideg vízben kiáztatjuk.

A fenti adagokat megfelelő méretű edényben összekeverjük (a cukrot előzőleg a felmelegített vízben feloldjuk, majd lehűtve adjuk az alkoholhoz, s ebbe szórjuk a feldarabolt és kiáztatott zöld diót, a fűszereket és a gyógynövényeket). Jól összekeverjük, majd 6 hétig – időnként átkeverve – állni hagyjuk lehetőleg napon. 6 hét után leöntjük a barnás tiszta levet oly módon, hogy nagy tölcsérre helyezett pelenkán vagy dupla tüll-vásznon szűrjük a szilárd részek visszatartása érdekében. Az alkohol-víz-cukor arány ízlés szerint változtatható, sőt az elkészítést és kóstolást követően is korrigálható (ha túl erős lenne pl.).






Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.




A zöld héj C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Több C-vitamint van benne, mint a narancsban, a csipkebogyóban vagy akár a feketeszederben. Rendkívül gazdag fenolvegyületekben. Tartalmaz csersavat, juglont, ellagénsavat, fenolokat, mustársavat, klorogénsavat, protokatehinsavat, amelyek mind gyógyhatásúak.



Szeleteléskor érdemes egy gumikesztyűt húzni a kezünkre! Ha erről az aprócska részletről megfeledkeznénk hetekig Shrek-es kinézetünk lehet...

Eltehetjük befőttként, készíthető belőle tinktúra, eszencia, likőr, diópálinka, mézes csemege. 


Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben fertőtlenítő hatású. Vitaminhiány esetén is javasolható, tehát immunerősítő tulajdonsága is van. Ez a természetes gyógyszer egyben kulináris csemege is. Kínálhatjuk különböző húsokhoz, mint kacsa, liba, egyéb vadak, ízkiemelőnek. Ízvilága illik sajttálakhoz, gyümölcstálakhoz vagy akár fagylalthoz is. 








További recept ötlet: http://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/diolikor-nyaron-elkeszited-karacsonykor-megihatod.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!