2016. május 28.

Készítsünk élő kerti bunkit avagy égigérő paszuly-sátorverésre fel!


Gyereknapi különkiadás


          Ezúttal a legkisebb kertészeknek kedvezek egy egyszerű, de látványos ötlettel. Élő indiánsátort varázsolhatunk kiskertünkbe futóbabból, ahol kedvünkre bunkizhatunk, hűsölhetünk a liános levelek, virágok, termések között. 

        

        Gyerekkorom egyik legszebb emléke, amikor a kertvégi erdősávban lombsátort építettünk a pajtásokkal: kövekkel raktuk körbe a tábor tűzhelyet, ágakkal-lombokkal rendeztük be kis birodalmunkat, ami társasági kártyázások, titkos beszélgetések, vicces szerepjátékok ideális helyszínéül szolgált a hosszú nyári szünet alatt is. 

        Azóta sokat változott a világ, mi sem az erdő szélen lakunk már, de azt gondolom, némi talánnyal kiskertünkbe is becsempészhetjük régi gyermekkorunk romantikáját.  :)



         S itt is él a kettő az egyben elv, hiszen azonkívül, hogy természetes játszóhely, apának is jó pár gulyás és főzelék adag alapanyagot biztosító haszonnövény. 

       Mi tavaly másodvetésként ültettük, így augusztus vége felé élvezhettük a szárnyba szökkenését. 250-300 cm-t is elérheti a magassága.


Nos ha megjött az étvágy, lássuk mi szükségeltetik hozzá:


  • vetőbab ( Zalán v. Borlotto karósbab) a lényeg, hogy kúszófajta legyen :)
  • 1 m átmérőjű szabad terület
  • 6 db hosszú karó a mi esetünkben bambusz rúd volt ( 300 Ft -ért kertészeti boltból)
  • erős zsineg 
  • ásó



1. Első lépésként keressünk magunknak egy napos helyet, és ásóval jelöljünk ki egy kört a földben, belső átmérője 1 méter legyen legalább. 


2. lépésként a bambusz rudakat szúrjuk a földbe, egységesen egyenlő távolságra egymástól. A karók felső találkozási pontjánál fogjuk össze és erősen kössük meg madzaggal. Ennél a fázisnál ajánlatos a felnőttek közreműködése. :)

Indul Zalán futása

3. lépésnél a kijelölt kör kerületén 3-5 cm mély árkot ássunk és oda vetjük a babszemeket. Annyira figyeljetek, hogy a sátor bejáratául szolgáló részt hagyjátok vetés nélkül, üresen. 


4. lépés a szorgos öntözés csupán s aztán némi türelem, hogy élvezhesd a munkád zöldségét. 

Kertészkedés a teliholddal háttérben a sűrűre nőtt paszuly dzsungel


A mai gyerekeknek kitűnő nevelési példa is lehet arra, hogy léteznek izgalmas játékok, amit nem a boltban, és nem azon nyomban kaphatnak meg. Hanem türelem, gondoskodás, kitartás árán juthatnak maradandóbb örömökhöz, emlékekhez talán. :)))

Izgalmas játék élményeket kívánok a kertben is minden GYERMEKNEK ÉS GYERMEKLELKŰ FELNŐTTNEK! :))



Szeretettel: HerbAnett

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el és csatlakozz Kertünk Ízei Facebook Oldalunkhoz is! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!