Kérem szépen újra itt van, újra benne vagyunk nyakig a szezonba. :)
S ahogy az évről-évre lenni szokott: az eper van elsőként soron. Ne is szaladjunk tovább, nem érdemes. Tapasztalat, hogy az eperlekvárnál nincs kelendőbb, pláne ha gyerkőcről van szó. Az Enyémeimnél a legeskedvenc - talán az üde sárgabarack rúghat még labdába - de palacsintára, gofrira, joghurtba, sütibe az eper a sláger. Bár sokan panaszkodnak az idei termésre, abból kell gazdálkodni, és annak kell örülni, ami van. Szóval uccu a földekre és vetődjünk az eperre!
Az eperlekvár készítése gyerekjáték, egyszerű, mint az 1x1, főzési alapelveimet ezen a bodzás eperlekváron keresztül osztom meg Veletek.
Bodzás eperlekvár
1,2 kg eper
350 g cukor (vagy 300 g fruktóz vagy 25 ml sztevia folyékony édesítőszer)
1 tasak dzsemfix (vagy 18 g citrus pektin)
néhány csepp citromlé - kiemeli a gyümölcsök ízét
6-8 db bodzavirág
1. Ha otthon van segéderő, a gyümölcs előkészületeket a gyerekekre bízhatjuk: szedésben, pucolásban bizton számíthatunk rájuk.
3. Lábasba öntve viszonylag nagy lángon oda tesszük főni, állandó kevergetés mellett felforr, ha gyorsítani szeretnénk a gyümölcs pépesítését, botmixerrel belekeverhetünk néhányat, (javaslom, hogy néhány egész szemet direkt hagyjunk meg egészbe: nemcsak dekoratívabb lesz, de élvezeti értéke is magasabb lesz így üvegünknek :).
4. Ennél a fázisnál teszem bele a citrom cseppeket, ami lehet frissen csavart, vagy 100%-os lé, ez a citrus segít kiemelni még jobban a gyümölcs aromáját.
CUKOR KÉRDÉS
5. Elérkeztünk a cukor adagolásához. Én személy szerint a régi iskola híve vagyok, miszerint a lekvár a cukortól lekvár, az biztosítja az eltarthatóságát is. Mézet inkább a szörpök esetében használok, a folyékony és egyéb édesítőszerekkel folytatok kísérleteket, de azt kell, hogy mondjam nem az igazi, na. (Zárójelbe jegyzem meg, hogy jómagam inzulinos cukorbeteg vagyok, így hivatalból az az álláspontom, hogy a gyümölcsöt én magába frissibe fogyasztom, ha nagyon nem bírok magammal és a reggeli zabpehely kásába beleteszek egy kis kávéskanálnyit, akkor a szénhidrát diétámat, mozgásomat, inzulin adagomat kalkulálom felül, de köszönöm nem kérek a mesterséges édesítőkből.:)
Alapvetően viszont a Családnak, Barátoknak készítem így a régi iskolát követem (I-II. Opció) Ezek az okos fixek, amúgy alapból cukortakarékosak, és ha édes a gyümölcsünk, akkor még tovább csökkenthetjük a mennyiségét.
- I. Opció lehet a már gyárilag 2:1-ben csomagolt befőző cukor ebből egy csomaggal (500g ) mehet bele és pont.
- II. Opció lehet a barna/nád/fehér cukor ebből 350-400 g-ot javaslok
- III. Opció a méz, gyümölcs édességétől függően 20-30 dkg literenként
- IV. Opció a folyékony édesítőszer, 25 ml pl. sztevia
6. Ehhez a kimért cukor mennyiséghez adjuk a dzsemfixet vagy a kimért pektint és gondosan összekeverjük egy tálkába, majd a fazékba öntjük a gyümölcshöz. A főzés során keletkezett habot kanalazzuk le egy tányérra, ha kihűlt egymás ellen nyalogathatják a lurkók.
Végezhetünk lekvár-próbát: egy kiskanálnyi mennyiséget szedjünk ki tányérra, és a kihűléssel figyeljük az állagát, szilárdságát - még utólag korrigálhatunk pektinnel. cukorral, ha úgy ítéljük.
7. Mivel az eperrel egyidőben érik a bodza, így akár kombinálhatjuk a gyümölcs és virág ízét, amiből rendkívül pikáns íz keveredhet ki. Ehhez nem kell mást tennünk csak a leszüretelt virágtányérokat átrázogatni, folyó víz alatt átmosni, majd az ernyőről apró virágait letépkedni, vágni és a gyümölcs özönbe keverni. Ezt a fázist a végső percekre szoktam hagyni, így valóban konzerválódik a friss bodza zamata, a virágoktól nem kell félni ehetőek, egészségesek.
ÜVEG KÉRDÉS
8. A jól, cukorral felfőzött lekvárhoz semmilyen tartósítószer nem kell. De ami elengedhetetlen: a tiszta, steril üvegek. Lobogó vízben 5 percig fertőtlenítjük az üvegeket, a fedőkkel együtt.( Tavaly még elfekvő bébis üvegeket hasznosítottam újra erre a célra, akkor az áztatással, mosással bővült ki ez a paletta. Egy tipp:a ragacsos címke szódabikarbóna és dörzsi segítségével adta meg magát a legjobban. )
MELEG DUNSZT
9. Még forrón öntjük az előkészített üvegekbe a forró vörös lávát.
Majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket.
10. Ezután mennek pihire a gondosan előkészített polár dunna alá.
Lehet takaró, párna - a lényeg, hogy szigetelje a meleget és lassan hűljön csak ki - ez eltarthat akár 1-2 napig is.
Felejtsük el a celofánt, szalicilt, és a nátrium benzoátot. Lekvárunk egy évig is eláll prímán, ha nem járna rá a család. Viszont ha egyszer felbontottuk, akkor utána hűtőbe tároljuk!
Ennyi az én folyamatábrám, az elvek, amiket követek. A soron következő gyümölcs befőzéseknél is nagyjából ez az eljárás, persze az adott gyümölcs karaktereire szabva az összetevők arányát.
Aki eddig csak kacérkodott a gondolattal, az remélem lendületet kapott egy természetes verzió megvalósításához.
Egyszerű mutatvány, ami igazi, pikáns ízekkel hálál az egész év során. :))
Szeretettel: HerbAnett
Ha tetszett a bejegyzés, látogass el és csatlakozz Kertünk Ízei Facebook Oldalunkhoz is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!