2016. június 2.

Lekvár, lekvár, az üvegbe zárt zamatos boldogság




Kérem szépen újra itt van, újra benne vagyunk nyakig a szezonba. :) 


          S ahogy az évről-évre lenni szokott: az eper van elsőként soron. Ne is szaladjunk tovább, nem érdemes. Tapasztalat, hogy az eperlekvárnál nincs kelendőbb, pláne ha gyerkőcről van szó. Az Enyémeimnél a legeskedvenc - talán az üde sárgabarack rúghat még labdába - de palacsintára, gofrira, joghurtba, sütibe az eper a sláger. Bár sokan panaszkodnak az idei termésre, abból kell gazdálkodni, és annak kell örülni, ami van. Szóval uccu a földekre és vetődjünk az eperre! 


Az eperlekvár készítése gyerekjáték, egyszerű, mint az 1x1, főzési alapelveimet ezen a bodzás eperlekváron keresztül osztom meg Veletek.


Bodzás eperlekvár


Hozzávalók: 

1,2 kg eper

350 g cukor (vagy 300 g fruktóz vagy 25 ml sztevia folyékony édesítőszer)

1 tasak dzsemfix (vagy 18 g citrus pektin)

néhány csepp citromlé - kiemeli a gyümölcsök ízét

6-8 db bodzavirág





1. Ha otthon van segéderő, a gyümölcs előkészületeket a gyerekekre bízhatjuk: szedésben, pucolásban bizton számíthatunk rájuk. 





2. A gondosan előkészített alapanyagot átmossuk, lecsepegtetjük, lemérjük. 


3. Lábasba öntve viszonylag nagy lángon oda tesszük főni, állandó kevergetés mellett felforr, ha gyorsítani szeretnénk a gyümölcs pépesítését, botmixerrel belekeverhetünk néhányat, (javaslom, hogy néhány egész szemet direkt hagyjunk meg egészbe: nemcsak dekoratívabb lesz, de élvezeti értéke is magasabb lesz így üvegünknek :).



4. Ennél a fázisnál teszem bele a citrom cseppeket, ami lehet frissen csavart, vagy 100%-os lé, ez a citrus segít kiemelni még jobban a gyümölcs aromáját.

CUKOR KÉRDÉS


5. Elérkeztünk a cukor adagolásához. Én személy szerint a régi iskola híve vagyok, miszerint a lekvár a cukortól lekvár, az biztosítja az eltarthatóságát is. Mézet inkább a szörpök esetében használok, a folyékony és egyéb édesítőszerekkel folytatok kísérleteket, de azt kell, hogy mondjam nem az igazi, na. (Zárójelbe jegyzem meg, hogy jómagam inzulinos cukorbeteg vagyok, így hivatalból az az álláspontom, hogy a gyümölcsöt én magába frissibe fogyasztom, ha nagyon nem bírok magammal és a reggeli zabpehely kásába beleteszek egy kis kávéskanálnyit, akkor a szénhidrát diétámat, mozgásomat, inzulin adagomat kalkulálom felül, de köszönöm nem kérek a mesterséges édesítőkből.:) 








Alapvetően viszont a Családnak, Barátoknak készítem így a régi iskolát követem (I-II. Opció) Ezek az okos fixek, amúgy alapból cukortakarékosak, és ha édes a gyümölcsünk, akkor még tovább csökkenthetjük a mennyiségét. 

  •  I. Opció lehet a már gyárilag 2:1-ben csomagolt befőző cukor ebből egy csomaggal (500g ) mehet bele és pont.  
  • II. Opció lehet a barna/nád/fehér cukor ebből 350-400 g-ot javaslok
  • III. Opció a méz, gyümölcs édességétől függően 20-30 dkg literenként
  • IV. Opció a folyékony édesítőszer, 25 ml pl. sztevia 

6. Ehhez a kimért cukor mennyiséghez adjuk a dzsemfixet vagy a kimért pektint és gondosan összekeverjük egy tálkába, majd a fazékba öntjük a gyümölcshöz. A főzés során keletkezett habot kanalazzuk le egy tányérra, ha kihűlt egymás ellen nyalogathatják a lurkók. 
Végezhetünk lekvár-próbát: egy kiskanálnyi mennyiséget szedjünk ki tányérra, és a kihűléssel figyeljük az állagát, szilárdságát - még utólag korrigálhatunk pektinnel. cukorral, ha úgy ítéljük. 


7. Mivel az eperrel egyidőben érik a bodza, így akár kombinálhatjuk a gyümölcs és virág ízét, amiből rendkívül pikáns íz keveredhet ki. Ehhez nem kell mást tennünk csak a leszüretelt virágtányérokat átrázogatni, folyó víz alatt átmosni, majd az ernyőről apró virágait letépkedni, vágni és a gyümölcs özönbe keverni. Ezt a fázist a végső percekre szoktam hagyni, így valóban konzerválódik a friss bodza zamata, a virágoktól nem kell félni ehetőek, egészségesek.



ÜVEG KÉRDÉS 

8. A jól, cukorral felfőzött lekvárhoz semmilyen tartósítószer nem kell. De ami elengedhetetlen: a tiszta, steril üvegek. Lobogó vízben 5 percig fertőtlenítjük az üvegeket, a fedőkkel együtt.( Tavaly még elfekvő bébis üvegeket hasznosítottam újra erre a célra, akkor az áztatással, mosással bővült ki ez a paletta. Egy tipp:a ragacsos címke szódabikarbóna és dörzsi segítségével adta meg magát a legjobban. )


MELEG DUNSZT

9. Még forrón öntjük az előkészített üvegekbe a forró vörös lávát. 

Majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket.



10. Ezután mennek pihire a gondosan előkészített polár dunna alá. 
Lehet takaró, párna - a lényeg, hogy szigetelje a meleget és lassan hűljön csak ki - ez eltarthat akár 1-2 napig is. 



Felejtsük el a celofánt, szalicilt, és a nátrium benzoátot. Lekvárunk egy évig is eláll prímán, ha nem járna rá a család. Viszont ha egyszer felbontottuk, akkor utána hűtőbe tároljuk! 

Ennyi az én folyamatábrám, az elvek, amiket követek. A soron következő gyümölcs befőzéseknél is nagyjából ez az eljárás, persze az adott gyümölcs karaktereire szabva az összetevők arányát. 


Aki eddig csak kacérkodott a gondolattal, az remélem lendületet kapott egy természetes verzió megvalósításához. 

Egyszerű mutatvány, ami igazi, pikáns ízekkel hálál az egész év során. :)) 

Szeretettel: HerbAnett

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el és csatlakozz Kertünk Ízei Facebook Oldalunkhoz is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!