2016. május 2.

Fűszerspirál: amit Mindenki megkíván!

Vitathatatlanul kertünk egyik legizgalmasabb ékessége. Öncélú szépségén túl a legtöbb hasznot is hozó egynégyzetméterünk. Az elmúlt év során minálunk megfordult vendég-statisztikák alapján az egyik legpopulárisabb elemnek bizonyult: amit tuti mindenki megkíván; és ami azon nyomban tettre inspirál. 


2016. májusa

Tavaly valahogy ilyen április vége - május eleje tájt építettük, s lassacskán már idén is kerülhetnek szabad földbe a palánták, így gondoltam csinálok egy kis marketinget és segédletet az elkészítéséhez, hogy minél Többetek érezhessen rá a saját fűszer/termelés/siker ízére akár kis területen. :)


2015. májusa

Jó szívvel ajánlom teljesen amatőröknek, lelkes kísérletezőknek, vagy épp elfoglalt gasztrokalandoroknak. Nem feltétel a nagy alapterületű elkerített konyhakert, de még vérverejtékkel végzett munka sem a fenntartásához. Egy fél délelőttöt igaz építéssel és beültetéssel együtt rá kell szánni, de aztán garantált örökös fűszernagyhatalom leszel, akinek a nyári grillezésnél sem kell oregánóért a közértbe ugornia többet. :)   





Nálam szerelem volt első látásra: még 2013-ban kölcsönkapott angol nyelvű Feng shui for your garden könyvben futottam bele az első hívogató képbe és babonázott meg végérvényesen. Mondanom sem kell, hogy post it-ot kapott az oldal és felkerült a muszáj megcsinálni, ha egyszer kertem lesz listára.  



Addig hajtott a tettvágy, hogy költözésünk utáni második éven - a kerti tó és sziklakert megkonstruálását követően - mérnök Férj erős segédkezése mellett, megcsináltuk a spirált is. 





Elhelyezésénél egyetlen önző érdek vezérelt: konyhából kilépve a lehető legkevesebb lépésszámmal juthassak el a tépéséig. 


Boróka majorannát szüretel


Merthogy jó-jó, hogy a konyhakertben megterem a lestyán, de ha a gyöngyöző vasárnapi húslevest kell összedobni a három gyerek és még három fogás mellett - akkor nincs vesztegetni/értsd sétálgatnivaló idő a kertbe a legkevésbé sem; vagy ha épp két szál mentára van szükségem a limonádéba se kelljen már túrát lejtenem a 40 fokba. Szóval ilyen és ehhez hasonlatos ésszerű megfontolások miatt erősen ajánlom a konyhapultból karnyújtásnyira távolságot. :) 

Nade ha már tényleg Mindenki azt érzi, hogy enélkül nem ÉLET az ÉLET, nézzük, hogyan vághatunk bele:

Hozzávalók (a miénknek) :

  • 1-1,5 szabad négyzetméter felület is elegendő lehet, 160cm átmérőjű kört használtunk 
  • 2 marék homok a spirál vonal jelöléséhez
  • 46 db dekorkő (kisAndrisom utólagos számítása szerint :) ez a kő elem lehet akár zúzalék, pala lap, mészkőszikla, vagy akár bontott tégla is, ami van, vagy amire szert tud tenni legkönnyebben az ember

  • 3 talicska föld, ami mérnök Férj jó memóriája szerint 3/4 köbmétert tett ki 

...és ennyi is a lista. A végső nekiveselkedés előtt - önbizalom növelés gyanánt - háromszor megnéztük a Spektrum Home idevágó témájú 3 és fél perces kisfilmjét, tényleg jók a srácok, csak ajánlani tudom erőgyűjtésre, megtekintésre. :) 


http://gazigazito.hu - fűszerspirál építése



      http://gazigazito.hu - fűszerspirál beültetése

  1. lépés: a 160 cm-es átmérőjű kör felület kijelölése
  2. lépés: homokkal a spirál vonalvezetésének felszórása/rajzolása
  3. lépés: külső szegély kövek kitámasztása
  4. lépés: a spirál vonalvezetése mentén - kívülről a középpont felé tartva -  a kövek egymásra helyezése fokozatosan emelkedve, és valamelyest a befelé döntve
  5. lépés: a járatok földdel való telítése, gondos tömörítése 

A zánkai Gyógynövényvölgyben legalább hatféle spirál is megtekinthető élőben 

        Beültetés során én is megfogadtam a naposabb illetve árnyékosabb oldalt kedvelő fajta-javaslatokat. Ezek alapján a legtöbb napfényt érő karéjra, legmagasabbra kerültek a mediterrán fűszerek. A spirál csigacsúcsába nekem egy igazi egzotikum a curry ment, horvát nyaralásunk során figyeltem fel, hogy ott utcai dekor elem, s valóban elég szívós növény azóta nálam is szépen bebokrosodott. A spontán fűszerfelismerő totóm jollyjokere, mert külcsínre mint a levendula, csak épp ezüstösebb árnyalatban. Az indiai fűszer gyanú a morzsolásnál szokott felderengeni a delikvensekben. :)


Curry bokor terjeszkedő menta ágakkal


A napozós oldalra kerültek azok a további mediterrán növények, amiket kimondottan sült húsokhoz dobok: úgy mint kakukkfű, rozmaring, borsikafű, szurokfű, majoranna és oregánó. Ez utóbbi valóban gyönyörű talajtakaróként kúszik a kövek közt. 



Ebből a sorból kihagyhatatlan a paradicsom nagy pajtása, a bazsalikom - ez az egyetlen, amely kint nem telel át, az összes többi évelő, nincs vele teendő. Idén még mindig várom a kiültetését, de addig is akad ananászos ízű évelő! bazsalikom - amibe zsibis piacos jártamba botlottam és azóta is igen-igen szeretek. 


Az árnyékosabb részre nálam is metélőhagyma, menta, citromfű került, lett egy leveses oldalam fodros petrezselyemmel, lestyánnal, tárkonnyal. Az utóbbi kettő igen magas bokros, így azoknak - utólag belátva - jobb helye van a konyhakertben.  

Szép is, hasznos is. Látványos és helygazdálkodásos. Beültetés után csupán csak vizet igényel és cserébe ízek, zamatok garmadájával lát el. :) 

Sok sikert és örömet hozzá! 
Szeretettel: HerbAnett

Ha még nem tetted, gyere, nézz szét és csatlakozz a Kertünk Ízei Facebook oldalamhoz is. :) 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!