2016. március 5.

Körömvirág balzsam készítése házilag - avagy örökmozgó kölkök mellé kötelező kence


Még egy-két hetünk lehet az idei 2016-os aktív kerti szezon indulásáig, onnantól kezdve viszont nem lesz megállás, se túl sok szabad vegyértékem. Így még kihasználva ezt a tervezgetős időszakot, teret engedtem kísérletező, benti kotyvasztós kedvemnek. Az eredmény - házi patikánk szépítő-gyógyító szereinek bővülése lett. 


Aki ismer tudja: a természetesség híve, a gyógynövények szerelmese, és kellően elvetemült is vagyok ahhoz az elvhez, hogy a sajátnál tényleg nincs jobb. Azonkívül, hogy olcsóbb az öngondoskodás; a saját, és családunk egészségéért vállat felelősség legtudatosabb foka is szerintem. Erőt, meggyőződést ad a gyógyulásban, és valami csipetnyi varázsszert, amit szívedből kezeddel keversz bele a szerekbe. :)

No de elő a fakanállal, lássuk mire lesz szükségünk:




  • 1 bögre olívaolaj + 1 méhviasz gyertya + két marék szárított körömvirág  
  • dupla falú főzőedény 
  • kis üvegcsék, tégelyek

Én személy szerint minden receptet egy megbízható kiindulópontnak tekintek, és a józan ész, az otthon felelhető alapanyagok és érzés(!) szerint módosítok, és erre bátorítok mindenkit! Ha valami belső erő hajt az elkészítéshez, gyűjtsetek minél több információt, és kísérletezzetek! Jelen esetben én ehhez az alaphoz adtam még:
  • néhány csepp levendulaolajat is - ami utólag bebizonyosodott tuti jó, mert amellett, hogy fertőtlenít, nagyon kellemes illatot kölcsönöz a kenőcsnek, amit önmagába a körömvirág ugye nem tud prezentálni. 

Ha minden összeállt - irány a boszorkánykonyha!


Forrósítsunk fel dupla falú főzőedényben 1 csésze (235 ml) olajat, adjunk hozzá 54 g méhviaszt, és olvasszuk fel. Tőlünk függ, milyen olajat használunk, de a balzsamok készítésénél általában az olíva a legjobb. 

Olíva és méhviasz felolvasztása dupla falú főzőedénybe

Apránként szórjuk bele a körömvirágot, annyit amennyit felvesz a folyadék. Alacsony hőmérsékleten hagyjuk állni néhány óráig. A dupla falú edény megakadályozza, hogy az olaj és a növények odaégjenek, de figyeljünk a víz mennyiségére, mert hamar elpárologhat. 

Két-három marék virágszirom, amennyit felvesz a folyadékunk


Vegyük le a tűzről, egy tiszta edényt fedjünk le gézzel vagy muszlinnal, vagy egyszerűen egy szűrőn keresztül öntsük bele a keveréket. Spatulával nyomkodjuk meg a virágszirmokat, hogy minden csepp kifolyjon belőle. 



Töltsük a keveréket tiszta, zárható edényekbe, üvegekbe, tégelyekbe. Legyünk gyorsak, mert a méhviasz tartalom miatt elég gyorsan dermed!




Finom illat, kellemes állag


Zárjuk, címkézzük, dátumozzuk! Amint kihűlt máris használhatjuk. 

Ez a balzsam kitűnő külsőleg használt orvosság, vágások, karcolások, esés utáni zúzódások és lila foltok természetbarát orvosa. Összehúzó hatásával csillapítja a vérzést, elősegíti a hegesedést, megakadályozza a fertőzést, a gyulladást és a sérült részek megdagadását.

Megfelelően tárolva 2 évig jók


Kenjük a balzsamot a fájó (előzőleg gondosan megtisztított) területre, amilyen gyakran csak szükséges, 2-4 alkalommal naponta. 


Ha bekövetkezik a baj, egy utat máris megspóroltunk a gyógyszertárig. 

Jó ha kéznél van, de azért kívánom, hogy legyen minél kevesebbszer szükség rá! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!